Veći podsticaji i mogućnost izvoza

Bez autora
Oct 18 2015

Vlada RS je opredijeljena da poveća izvoz pilećeg mesa zbog čega bi i podsticaji za ove namjene dogodine trebalo da budu veći, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Stevo Mirjanić. On je u petak obišao pogon "Perutnine" Ptuj u Poveliču kod Srpca gdje je razgovarao sa predstavnicima Udruženja živinara RS o poboljšanju njihovog položaja. Naši proizvodi od pilećeg mesa već imaju otvoreno tržište prema zemljama u okruženju. Tendencija je da se još širimo, pa čak i prema Ruskoj Federaciji koja je pokazala zainteresovanost. Imamo kapacitet da godišnje plasiramo 20.000 tona pilećeg, goveđeg i svinjskog mesa i mesnih prerađevina na evropsko tržište, istakao je Mirjanić. On dodaje da će resorno ministarstvo u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH u što kraćem roku preduzeti potrebne mjere da živinarski objekti u primarnoj proizvodnji i preradi zadovolje stroge evropske kriterijume.

Vlada RS je opredijeljena da poveća izvoz pilećeg mesa zbog čega bi i podsticaji za ove namjene dogodine trebalo da budu veći, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Stevo Mirjanić.

On je u petak obišao pogon "Perutnine" Ptuj u Poveliču kod Srpca gdje je razgovarao sa predstavnicima Udruženja živinara RS o poboljšanju njihovog položaja.

- Naši proizvodi od pilećeg mesa već imaju otvoreno tržište prema zemljama u okruženju. Tendencija je da se još širimo, pa čak i prema Ruskoj Federaciji koja je pokazala zainteresovanost. Imamo kapacitet da godišnje plasiramo 20.000 tona pilećeg, goveđeg i svinjskog mesa i mesnih prerađevina na evropsko tržište - istakao je Mirjanić.

On dodaje da će resorno ministarstvo u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH u što kraćem roku preduzeti potrebne mjere da živinarski objekti u primarnoj proizvodnji i preradi zadovolje stroge evropske kriterijume.

Direktor Udruženja živinara RS, Nebojša Rakić, rekao je da je komisija EU nedavno obišla pogone "Perutnine" Ptuj u Srpcu i "Agreksa" u Donjim Žabarima i iznijela nekoliko manjih primjedbi koje bi trebalo da otklone do januara iduće godine kako bi se stvorili potrebni uslovi za izvoz.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik